Az implantálás folyamata

1. lépés

Az előzetes vizsgálatok alkalmával a kezelőorvos megvizsgálja a beteget annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e az implantátum beültetése. Ez egyrészről fogorvosi vizsgálatot (a pótolni kívánt fogak kiválasztása, az állcsont adottságának megfelelősége az implantátum befogadására, röntgenfelvételek készítése, stb.), másrészről az ún. riziko-paciensek esetében általános orvosi vizsgálatokat (labor, stb.) jelent.

Ezután történik az implantációs fogpótlás tervezése, amelynek során az orvos megbeszéli a beteggel a felmerülő kérdéseket (mennyi implantátum beültetése szükséges, az implantátumok csontos gyógyulásának ideje alatt akar-e ideiglenes pótlást viselni a beteg, a fogpótlás várható költségeinek tisztázása, időpont egyeztetése, stb.).

A megbeszélteket írásban is rögzítik.

2. lépés

Az implantátumok beültetése ambuláns módon helyi érzéstelenítésben történik. Ennek során a kezelőorvos elvégzi az érintett állcsontrészlet megfelelő előkészítését, majd behelyezi az implantátumot. A varratokat egy hét múlva távolítja el. Az implantátumok általában a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább.

Az utóbbi időben gyakran alkalmazunk olyan korszerű implantátumokat is, amelyeket un. feltárás nélkül ültetünk be az állcsontokba. Ezek az implantátumok „ nyitva” gyógyulnak.

3. lépés

A gyógyulási szakasz kb. 3 hónapot vesz igénybe. Ez idő alatt az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül „belenőnek” a csontsejtek. Ez a csontos összenövés (ún. osszeointegráció) hozza létre az implantátumok stabil rögzülését, amely révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére.

4. lépés

Ezután következik az implantátumos fogpótlás el készítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítják fel (ez a lépés természetesen a nyitva gyógyulók esetében elmarad), majd az implantátumokba beillesztik azokat a fejrészeket, amelyek a fogpótlás megtámasztására, elhorgonyzására szolgálnak.

A fogorvos a fogtechnikai laboratórium segítségével – többnyire a hagyományos módszerekkel – rövid időn belül elkészíti a kívánt fogpótlást.

5. lépés

Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget a páciens és kezelőorvos közötti kapcsolat, hiszen az implantáció sikerességének egyik legfontosabb feltétele a száj tisztán tartása mellett, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

Az implantátumos fogpótlás behelyezését követően a betegnek általában évente egyszer kontrollvizsgálaton kell megjelenni. A fogorvos ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadást, megvizsgálja a fogpótlás állapotát és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat (pl. a lerakódott fogkő eltávolítását).

Fontos, hogy ha időközben a beteg bármilyen elváltozást észlel, minél hamarabb jelentkezzen ellenőrző vizsgálatra kezelőorvosánál!

Információk

 

+36 30 229 8798

1112 Budapest, Tippan u. 2. A lépcsőház 8.

© Denti System Kft., Minden jog fenntartva